Skip to Content
+36 30 376 2298
mask
  • English
  • Deutsch
  • Русский
  • Čeština
  • Slovenských
  • Magyar

Ivókúra

A balneoterápia egyik leghatékonyabb formája az ivókúra. Számos betegség, kellemetlen tünet esetén enyhülést, vagy akár gyógyulást is hozhat. Alkalmazása egyszerű, és orvosi vizsgálatok bizonyítják gyógyító hatását.

Gyógyvizet ideálisan a forrásnál érdemes fogyasztani, mégpedig a fürdőkúra kiegészítéseként. Igaz, nem mindegyik gyógyvizet szokás fürdésre használni. És az is igaz, eme vizek tekintélyes részét lehet palackozni is (mert megőrzi tulajdonságait), ez esetben otthon is ihatók.

Ez konkrétan a hévízi kénes vízre viszont nem áll, mert csekély mennyiségben radioaktív sugarakat is tartalmaz, amelyek viszont 3-4 nap alatt lebomlanak, így a hévízi gyógyvíz palackjai igencsak rövid szavatossági idejűek lennének. Persze, a 22 ezer évesre becsült gyógytó - a világ legnagyobb természetes termáltavának vize - ettől még hetekkel aztán, hogy valamelyik forráskútjánál csapoltunk belőle, sok elváltozást nem szenved; de az a víz már nem ugyanaz, ezért sem palackozzák. A radonnal kapcsolatban pedig fontos elmondani, hogy az ismételt és korszerű mérések szerint ez semminemű károsító tulajdonsággal nem bír, a háttérsugárzáshoz viszonyítva is elenyésző mennyiségű sugárzás a sejtek működését, életképességét nem hogy nem rontja, hanem javítja.

Az ivókúrák üdvözítő hatása azzal kezdődik, hogy általuk eleve megnő a folyadékbevitel, ami önmagában hasznos, átmosó, tisztító jellegű. Mivel a gyógyvízből - kúraszerűen, 2-4 héten át - általában naponta négy részletben, testsúly kilogrammonként mintegy 15 ml-t célszerű fogyasztani, ez egy 70 kg-os ember esetében több mint napi 1 liter plusz gyógyvíz megivását jelenti. Az optimális felszívódás érdekében a folyadékot ajánlatos sétálgatás közben, lassú kortyokban, testhőmérséklethez közeli, vagy kicsit magasabb, de indifferens hőfokon fogyasztani, és még arra is vannak kutatások, hogy a járóképtelenek esetében melyik oldalon fekve hatásosabb a megivásuk.

A gyógyvíz hidegen, vagy kifejezetten melegen való fogyasztása további, hozzáadódó hatásokkal jár, az előbbire fokozódik a bélmozgás, ami puffadást okozhat, az utóbbi görcsoldó, növeli a gyomornedv elválasztást és csökkenti a bélmozgást.

A Hévízi Gyógytó vize a kénes gyógyvizek közé tartozik. Összetétele miatt számos betegség ellen hatékony, ezért széles körben használják. Sikerrel alkalmazható a bélműködés és a gyomorsav-képződés fokozására, amely hatékony gyógymódot jelent idült bélgyulladás, székrekedés vagy aranyér esetén a gyomor-bélrendszer működésének szabályzásán keresztül. A hévízi gyógyvíz emellett elősegíti az epebántalmak enyhülését és kezelését, de segíti a légúti hurutok gyógyulását, és a vesekőképződés megelőzését is.

 Természetesen mindegyik gyógyvíznek vannak ellenjavallatai is; a kénes víz fogyasztását kerüljük heveny máj- és epeút-gyulladás, valamint fokozott pajzsmirigyműködés esetén.

 

Részleteket közöltünk Dr. Gyarmati Noémi, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház Kht. orvosa nemrég Hévízen tartott előadásából a különböző gyógyvizek és ivókúrák jótékony hatásáról.